masło orzechowe

Masło orzechowe – dlaczego warto po nie sięgać?

Masło orzechowe – właściwości

Nie od dziś wiadomo, że masło orzechowe ma wiele zalet wspomagających zdrowie człowieka. Udowodniono między innymi, że jego regularne spożywanie może uchronić nas od chorób serca oraz pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia. (źródło). Jest także dobrym źródłem białka, więc nadaje się dla osób będących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz dla osób intensywnie ćwiczących. Mimo to, z masłem orzechowym nie należy przesadzać. Dlaczego?

Masło, z którym spotykamy się w większości sklepów spożywczych jest dość mocno przetworzone, przez co może być „urozmaicone” niebezpiecznymi dla zdrowia tłuszczami trans. Poza tym, w składzie często znajdziemy cukier na szczycie listy, co z pewnością nie ma prozdrowotnych właściwości.

Chcąc w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości masła orzechowego, przy zakupie zwracajmy uwagę na jego skład  (powinien zawierać tylko orzechy i ewentualnie sól do smaku, godne polecenia jest np. to)

Lub, jeśli mamy dużo nieco cierpliwości, masło orzechowe można przygotować samemu.

Jak zrobić masło orzechowe?

  • 2-3 szklanki orzeszków ziemnych prażymy na patelni, od czasu do czasu mieszając
  • jak już będą podpieczone, umieszczamy w malakserze i miksujemy ok. 15 minut na gładką masę (po tym czasie ich konsystencja zrobi się bardziej oleista)
  • gotowe masło orzechowe w lodówce wytrzyma ok. miesiąca

masło orzechowe a zdrowie

Podsumowując, warto sięgać po masło orzechowe raz na jakiś czas, ale warto też pamiętać o zdrowym rozsądku. Powiedzenie, że wszystko jest dla ludzi w odpowiednich ilościach, w tym przypadku sprawdza się znakomicie. Jeśli chcesz w pełni korzystać z zalet masła orzechowego, pamiętaj o umiarze i mądrym wyborze. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *