Co jak co ale śniadanie to Ty zjedz

      Śniadanie jest jak pizza – można bez niej żyć, tylko po co się tak męczyć? Ten arcyważny posiłek jest podstawą do dobrego startu każdego dnia i nie powinien być pomijany.

Jak wiemy, wartościowe śniadanie dodaje energii na cały dzień, nie tylko pod względem fizycznym ale także psychicznym. Napędzamy nim zarówno ciało, jak i mózg, dzięki czemu pracujemy efektywniej, łatwiej się koncentrujemy i mniej się męczymy.

 

Co się dzieje kiedy omijamy śniadanie?

 

 Niestety wiele osób rezygnuje ze śniadania z różnych powodów. Niektórzy rano po prostu nie mają apetytu (co może być spowodowane złą dietą, tj. spożywaniem posiłków w nieodpowiednich ilościach, o złych porach i nieciekawym składzie np. osoba jedząca ciężkostrawną kolację, pełną tłuszczów nasyconych i innych wysoko przetworzonych składników, rano może nadal czuć się pełna). Dla innych śniadanie stanowi kawa, a jeszcze inni nie jedzą rano w nadziei, że dzięki temu szybciej schudną. W rezultacie najczęściej tyją jeszcze bardziej,a dodatkowo osłabiają organizm. Dlaczego? Bo ciało domagać się będzie pożywienia prędzej czy później, a im dłużej z tym zwlekamy, tym większy mamy apetyt, przez co pochłaniamy zbyt dużą ilość jedzenia w krótkim czasie (określa się to czasem jako wilczy głód). To sprawia, że organizm doznaje szoku i stara się odłożyć pokarm na potem, bo nie wie, kiedy znowu dostarczymy mu energii.

 

Z czego powinno się składać zdrowe śniadanie?

  Tutaj zdania są podzielone. Jedni uważają, że poranek to najlepszy czas na spożywanie węglowodanów prostych i złożonych (np. owsianka z owocami, czekoladą gorzką itp.) bo dzięki zawartym w nich cukrach pobudzamy się do pracy. Nie do końca jest to prawdą, gdyż węglowodany proste, owszem, dodają energii, ale nie na długo. Rano mamy niski poziom cukru we krwi, dlatego wiele osób, chcąc temu zaradzić, sięga po coś słodkiego (jeszcze gorzej jak jest to wysoko przetworzony produkt słabej jakości; pamiętajmy – im krótsza jest lista składników, tym lepiej. Uważać należy na płatki “fitness” błyskawiczne i wszystko co pełne jest różnych ulepszaczy), w związku z czym poziom glukozy gwałtownie wzrasta, przez co uwalniana jest insulina, której rolą w organizmie regulowanie oraz transport glukozy do tkanek. W rezultacie, poziom cukru znów spada, a my już po krótkim czasie sięgamy po kolejną przekąskę.

 

  Najlepsze będzie śniadanie białkowo-tłuszczowe?

    

  Coraz więcej jest zwolenników śniadań składających się z białek i tłuszczy. To dobre rozwiązanie, i choć nie ma jeszcze dokładnych badań w tym zakresie, mówi się, że taki dobór makroskładników w porannej diecie stanowi dobrą podstawę do zdrowego rozpoczęcia dnia. W tym przypadku wspomniany wcześniej poziom cukru rośnie i spada wolniej, przez co czujemy się syci na dłużej (bynajmniej nie oznacza to, że rano możemy ładować w siebie wszelkiego rodzaju tłuszcze typu trans, np. używając słabej jakości oleju do smażenia; sięgajmy raczej  po zdrowe źródła białek i tłuszczów;)

 

  Czy taki wybór jest dobry dla każdego?

 

  Przede wszystkim pamiętajmy, że nie każdy fenomen żywieniowy będzie się do nas odnosił w 100%. To, co należy zrobić, to słuchać swojego ciała i dostarczać mu tego, czego się domaga. Na przykład, jeśli zamierzasz pójść pobiegać zaraz po śniadaniu, nie ma sensu decydować się na śniadanie białkowo – tłuszczowe, które może dawać uczucie ciężkości. W tym przypadku lepiej wybrać to złożone ze zdrowych węglowodanów, które dadzą Ci zastrzyk energii potrzebny w czasie wysiłku fizycznego.

 

   W większości przypadków najlepszym wyborem będzie zbilansowane śniadanie zawierające wszystkie potrzebne makroskładniki. Możemy zdecydować się na połączenie węglowodanów złożonych (np. płatki owsiane) ze zdrowymi tłuszczami (np. orzechy) i/lub dodać do tego źródło białka (np. mleko roślinne)

 Propozycje zdrowego śniadania

 

  1. Jajka pod każdą postacią

  • omlet z wybranymi warzywami, nasionami Chia, nasionami słonecznika lub pestkami dyni
  • jajecznica z cebulą i serem żółtym (z tym serem bez przesady),
  • jajka sadzone z dodatkiem pomidorów i świeżego szpinaku
  • jajko pieczone w awokado

  1. Kasza jaglana / płatki owsiane na różne sposoby

  • Z jabłkiem/bananem/truskawkami/jagodami i cynamonem
  • Z masłem lub olejem kokosowym, zieloną cebulką  i dodatkiem warzyw

  1. Zdrowe kanapki (chleb pełnoziarnisty/graham/razowy/pumpernikiel)

  • Z rozgniecionym awokado, pomidorami i nasionami Chia
  • Z masłem orzechowym, kawałkami jabłka, banana lub awokado
  • Z twarogiem, łososiem i wybranymi nasionami

    Podsumowując, śniadanie dobierajmy do własnych potrzeb, pamiętając o właściwych proporcjach i odpowiednim bilansie energetycznym. Decydujmy się na naturalne składniki, które nie obciążą organizmu. No i najważniejsze – nie wychodzimy z domu bez śniadania!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *